6 Strategi menjadikan Bandaraya Kota Kinabalu SIFAR HIV 2020

Sewaktu medical conference pada bulan lepas, saya telah berjumpa dengan Tuan Presiden, Sabah Aids Support Services Association Tuan Mohd Zahari bin Mohd Aini. Sewaktu pertemuan itu, kami sempat berbual dan bertukar idea untuk bagaimana Sunat Home boleh bekerjasama untuk menjadikan Bandaraya Kota Kinabalu Sifar HIV pada tahun 2020.

Apabila saya diberikan risalah tentang target tersebut, saya ternampak strategi yang telah Kementerian Kesihatan Malaysia gariskan untuk mencapai hasrat tersebut. Ada 6 strategi yang telah mereka nyatakan, dan saya tertarik apabila terlihat “Menggalakkan sunat lelaki” diletakkan dalam strategi pertama sasaran tersebut!

Untuk pengetahuan, ” medical male circumcision” atau sunat cara perubatan untuk lelaki adalaha salah satu cara yang tebukti berkesan untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman HIV dan AIDS. Ia telah dibuktikan berkesan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Kementerian Kesihatan Malaysia, apabila dilihat keberkesanan program sunat tersebut yang dilakukan secara besar-besaran di negara-negara di benua Afrika. Dengan bersunat, kadar jangkitan HIV boleh diturunkan.

Di sini saya kongsikan strategi yang telah KKM nyatakan untuk pengetahuan kita:

Strategi 1

Meningkatkan kualiti dan liputan program-program pencegahan di kalangan golongan berisiko tinggi, iaitu:

  • Mencegah jangkitan HIV melalui perkongsian alat suntikan di kalangan penagih dadah suntikan.
  • Mencegah jangkitan HIV melalui hubungan seks tidak selamat/berisiko tinggi yang melibatkan transgender, SW, MSM, penagih dadah dan pasangan seks mereka.
  • Mencegah jangkitan HIV dari ibu kepada anak (PMTCT).
  • Mencegah jangkitan HIV melalui hubungan seks kepada pasangan seks (suami/isteri) mereka dengan melaksanakan “Treatment as prevention” untuk mereka yang layak.
  • Menggalakkan “male circumcision” (berkhatan)

Strategi 2

Meningkatkan kualiti dan liputan ujian dan rawatan HIV dengan memberikan fokus kepada transgender, SW, MSM dan penagih dadah.

Strategi 3

Meningkatkan kemudahcapaian (accessibility) dan ketersediaan program rawatan, penjagaan dan sokongan serta mengurangkan impak sosial kepada mereka yang hidup dengan HIV.

Strategi 4

Menambahbaik persekitaran supaya lebih kondusif/mesra pelanggan dalam pencegahan HIV, perawatan, penjagaan dan sokongan.

Strategi 5

Menyediakan aktiviti sokong bantu yang bersesuaian mengikut keperluan kumpulan sasaran.

Strategi 6

Menilai keberkesanan program melalui proses pemantauan, analisa data dan kajian secara berkala.

Hubungi Sunat Home untuk bersunat di 010-9314190 sekarang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.