7 CARA MENJAGA “BARANG” ANDA DALAM KESIHATAN TERBAIK

Berikut adalah tujuh cara untuk menjaga “barang” anda agar berfungsi dengan baik:

1. MENGEKALKAN BERAT BADAN YANG SIHAT

Kegemukan boleh mencuri ciri kelelakian anda dan boleh mengurangkan tahap testosteron dalam badan. Lemak di bahagian abdomen menukarkan testosteron hormon lelaki anda untuk estrogen hormon wanita. Anda juga lebih cenderung untuk mempunyai plak lemak yang boleh menyumbat saluran darah anda, termasuk arteri ke zakar, menjadikannya lebih sukar untuk mendapatkan dan mengekalkan ereksi yang baik.

2. MAKAN DENGAN BERHEMAH

Makanan yang sihat dan semula jadi mencegah pengumpulan deposit plak berbahaya dalam saluran darah anda yang boleh mengganggu aliran darah ke zakar. Pilihan pemakanan yang tidak sihat dengan makanan yang sarat dengan kalori dan tidak berkhasiat boleh menyebabkan arteri tersumbat dan boleh memberi kesan fungsi seksual.

3. KURANGKAN STRESS

Tekanan menyebabkan pengeluaran hormon adrenalin dan kortisol. Adrenalin menyempitkan saluran darah, yang mengganggu kesan ereksi. Jika anda pernah mengalami “performance anxiety” ia adalah kerana pembebasan adrenalin akibat tindak balas kepada darah gemuruh. Rembesan kortisol yang berlebihan, yang membantu merangsang selera anda, boleh menyebabkan pengumpulan lemak perut yang tidak baik.

4. HAPUSKAN TEMBAKAU

Jaga "barang" anda dengan baik!

Jaga “barang” anda dengan baik!

Selain menyebabkan kanser, tembakau menyempitkan saluran darah, merosakkan aliran darah, mengurangkan bekalan oksigen, dan juga menggalakkan keradangan, menjejaskan setiap organ dalam badan anda.

5. KURANGKAN ALKOHOL

Dalam jumlah yang kecil, alkohol boleh mengurangkan kebimbangan dan bertindak sebagai vasodilator (meningkatkan aliran darah) dan benar-benar boleh meningkatkan fungsi erektil, tetapi dalam jumlah yang besar ia boleh menjadi faktor risiko utama untuk disfungsi erektil (mati pucuk).

6. TIDUR YANG CUKUP

Tidur mempunyai fungsi pemulihan yang penting kerana otak anda dan badan memerlukan masa rehat yang cukup. Kurang tidur menyebabkan gangguan endokrin, metabolik, dan fungsi imun, menyebabkan tahap leptin menurun (penahan selera anda), meningkatkan tahap ghrelin (perangsang selera anda), meningkat kortisol, dan meningkatkan paras glukosa (jumlah yang lebih tinggi gula dalam aliran darah ). Jika anda sedang letih, zakar anda akan menjadi letih juga.

7. BERSENAM

Senaman mempunyai kesan yang luar biasa pada fungsi seksual. Ia mengurangkan tekanan, meningkatkan mood, mencegah keletihan dan meningkatkan tenaga. Untuk jangka panjang, ia akan mengurangkan risiko anda untuk penyakit kencing manis, penyakit jantung, strok, tekanan darah tinggi, beberapa jenis kanser, osteoporosis, masalah perubatan yang kronik dan kecacatan fizikal. Bersenam membuatkan jantung anda mengepam dengan lebih baik dan kuat, saluran darah anda lebih anjal, dan otot anda lebih baik dalam penggunaan oksigen. Latihan senaman yang melibatkan otot seks-otot teras, pemutar luar pinggul, dan semua otot lantai pelvik-akan meningkatkan prestasi anda.

3 thoughts on “7 CARA MENJAGA “BARANG” ANDA DALAM KESIHATAN TERBAIK

 1. nathan veeyapan

  Hello saya nathan dari kuala lumpur..masalah yang saya alami ialah kemaluan saya agak terlalu kecil berbandingkan saiz seorng budak kecik..walau dah bnyk tmpt urut n berbagai ubat dah mkn tetapi tiads hasil..apa yg perlu saya buat..

  Reply
  1. drizad Post author

   Hello Nathan,

   Lebih baik sekiranya tuan merujuk masalah ini dengan pakar urology/sakit tuan di hospital. Harap dapat membantu. Terima kasih.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.