Kenapa tidak boleh minum alkohol sebelum dan selepas sunat?

BOLEH MINUM “TIGER” KA BOSS, NGAM2 LEPAS SUNAT?

Minggu lepas saya ada sunat seorang non-muslim yang datang bersunat untuk tujuan kesihatan lelaki, kerana beliau kerap kena jangkitan pada kulit kulup.

Sehari sebelum datang bersunat, beliau ada minum satu tin “tiger” (minuman beralkohol). Kalau mengikut garis panduan WHO untuk prosedur pembedahan kecil seperti sunat ini, memang TIDAK BOLEH ambil minuman beralkohol, sekurang-kurangnya 24 jam sebelum bersunat dan 24 jam selepas bersunat.

Ini kerana, alkohol yang berada di dalam darah sewaktu prosedur sunat dijalankan (jika kita minum senelum sunat), ia akan mengganggu kesan ubat bius yang diberikan untuk memberikan rasa kebas pada kawasan kemaluan.

Ada kemungkinan ubat bius terpaksa diberi lebih atau kurang berbanding dos biasa kerana alkohol boleh mengganggu kesan bius ubat tersebut.

Adalah tidak digalakkan juga untuk kita minum alkohol sejurus selepas bersunat, kerana ia juga boleh mengganggu kesan ubat bius dan ubat tahan sakit yang ada.

Jadi, lebih baik untuk elakkan dari minum minuman beralkohol sehari sebelum dan sehari selepas bersunat, agar ubat bius yang diberikan dapat berfungsipada dos optimum.

Hubungi kami untuk bertanya tentang sunat. Tak perlu rasa malu, ia untuk kebersihan diri anda juga!

019-8210224

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.