Pemeriksaan darah sempena Hari Kemerdekaan

Sempena bulan Kemerdekaan ini, Klinik Sabah dengan kerjasama makmal Gribbles ada buat pemeriksaan kesihatan dan pemeriksaan darah untuk anda.

Di samping ujian darah yang asas (darah merah, darah putih, kolesterol, gula, fungsi hati, fungsi buah pinggang dan uric acid), ujian lain yang boleh dilakukan ialah:

1. H. pylori antibody : iaitu pemeriksaan darah untuk mengesan antibodi dalam badan yang dihasilkan akibat adanya kuman H. pylori yang menyebabkan gastrik, sakit ulu hati dan dugal yang berpanjangan.

2. Serum homocycteine : iaitu pemeriksaan darah untuk menentukan kesihatan jantung kita atau kekurangan beberapa jenis vitamin B di dalam badan.

3. Vitamin D : iaitu pemeriksaan darah untuk menentukan paras vitamin D di dalam badan, yang mana jika jarang betul berada di bawah sinaran matahari, mungkin allergic kepada susu atau diet “vegan” yang tegas, ada kemungkinan vitamin D dalam darah anda rendah. Ia boleh mengakibatkan masalah tulang yang tidak kuat dan otot yang lemah.

Ada banyak lagi ujian lain yang boleh dilakukan, bergantung kepada keperluan seseorang. Sila hubungi kami untuk maklumat lanjut.

Selamat Hari Merdeka!!!!Pemeriksaan darah sempena Hari Kemerdekaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.