Program Khatan Percuma Taman Tun Mustapha, Kudat

UPDATE: Program Khatan Percuma untuk anak-anak asnaf/peribumi di Pulau Banggi dan Balambangan, Taman Tun Mustapha, Kudat.

Tinggal lebih kurang dua bulan lagi untuk program yang julung kali saya nak buat dengan bantuan abang Laili Basir (HUGS Project) ni.

So far, alhamdulillah, ramai insan-insan dermawan yang telah memberikan sumbangan kepada projek ini. Jutaan terima kasih kepada semua penderma sama ada yang saya kenal maupun tidak, di atas sumbangan anda. Insyallah, saya dan team akan menyalurkan semua sumbangan anda kepada mereka yang memerlukan.

Memang objektif asal kami ialah nak bantu anak-anak asnaf/peribumi di pulau-pulau terbabit bersunat dengan selesa dan selamat, kerana khidmat sebegini rupa amatlah jarang mereka dapat. Jika ada pun kemungkinan ia dilakukan oleh tok mudim yang tidak bertauliah ataupun perlukan kos yang tinggi untuk mereka keluar dari kampung bagi mendapatkan perkhidmatan sunat dari pusat kesihatan terdekat.

Saya telah mendapat persetujuan daripada beberapa orang pakar bedah dan pegawai perubatan yang bertauliah dari institusi awam dan swasta untuk memberikan khidmat bakti kepada mereka sebagai sukarelawan dalam program ini. Diharapkan mereka dapat diberikan cuti dari ketua jabatan supaya kepakaran mereka dapat dimanfaatkan oleh golongan terpinggir seperti ini.

Bersyukur juga kepada Ilahi kerana projek ini juga telah diberikan sokongan penuh daripada Lembaga Taman-Taman Sabah (Sabah Parks), yang menjadi “guardian” kepada Tun Mustapha Marine Park ini. Ia adalah satu kerjasama yang amat bermakna buat kami, kerana sokongan mereka amat diperlukan untuk memudahkan kami dari segi lojistik dan komunikasi dengan penduduk setempat.

Insyaallah, jika tidak ada aral, projek ini akan berlangsung dari 16-19 Ogos 2018 di Taman Tun Mustapha, Kudat. Seramai 40 orang anak-anak asnaf/peribumi akan dikhatankan.

Sekiranya ada lagi yang ingin menyumbang kepada tabung projek ini, bolehlah hubungi nombor yang tertera. Buat masa ini, sponsor untuk sunat sudah mencukupi, tetapi kami masih lagi boleh menerima sumbangan untuk tajaan belanja keperluan asas harian mereka sekeluarga.

Insyallah saya akan update perkembangan projek ini di sini.
*Klinik Sabah ialah affiliate SunatHome untuk perkhidmatan sunat moden menggunakan laser.
#hugsproject
#sunathome2u
#kliniksabah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.