Rasa down sebab sunat kampung dan tak sempurna sewaktu kecil

Semalam ada satu appoinment sunat untuk seorang abang ni yang berasal dari Lahad Datu. Dia buat appoinment untuk bersunat dengan saya di salah sebuah hotel di Kota Kinabalu kerana inginkan privasi.

Sewaktu prosedur sunat dijalankan, saya ada bertanya dengan beliau, kenapa baru sekarang terfikir untuk sunat semula?

Rupa-rupanya beliau memang sudah lama mencari tempat untuk bersunat lelaki dewasa yang ada privasi dan jauh dari Lahad Datu. Ini kerana, beliau malu untuk bersunat di klinik-klinik di Lahad Datu kerana hampir kesemua doktor di Lahad Datu itu beliau kenal. Jadi beliau buat keputusan untuk datang ke KK untuk bertemu dengan saya untuk bersunat.

Beliau juga mengatakan yang beliau ada rasa down bila beliau ketahui yang hasil sunat kampung waktu beliau kecil adalah tidak sempurna. Masih banyak lagi kulit kulup yang ada, menyebabkan beliau rasa was-was dan kurang keyakinan apabila melakukan ibadah seperti mengambil wuduk dan solat.

Walaupun beliau sudah berumahtangga dan mempunyai dua orang anak, beliau tetap rasa tidak sedap hati dengan keadaan “burong” beliau yang belum lagi disunatkan dengan sempurna. Beliau juga mengatakan yang prosedur yang beliau lalui ini tidak diketahui oleh isterinya.

Syukurlah sejurus selepas sunat dilakukan, beliau rasa lega dan tenang kerana keinginan beliau untuk bersunat untuk sekian lama telah tercapai. Prosedur sunat tersebut hanya mengambil masa 45 minit. Selepas sunat dan makan ubat penahan sakit, saya sarankan untuk beliau tidur kerana keesokan paginya beliau akan memandu pulang ke Lahad Datu.

Semoga beliau lekas sembuh.

Mandi laut selepas bersunat

Mandi laut selepas bersunat di Pulau Mantanani

2 thoughts on “Rasa down sebab sunat kampung dan tak sempurna sewaktu kecil

  1. Amirulshah

    Ala saya sunat pun nagis . tapi lawak la. Kalau ingat kan balik. Tapi sekarang dh ok dah . mana ada sakit
    Sekarang pakai lazer je. Korang kalau budak buat macam aku. Rilex je. Orang tua kata dah sunat. Ha baru macam anak jantan. Ok assalammualaikum. Bye

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.